top of page

Goda nyheter: I England ger restaurering av markområde hotade arter en livlina

Det var i grevskapet Dorset, sydvästra England, som Dorset Wildlife Trust år 2021 köpte 170 hektar jordbruksmark där floden Sherford rinner genom. Organisationen med sina 27 000 medlemmar är områdets största välgörenhetsorganisation för naturvård.


Målet med köpet var att restaurera naturen och skapa goda förutsättningar för att bland annat hjälpa hotade arter återhämta sig. Kort efter köpet påbörjades därför arbetet som innefattat att floden återställts så att den har sitt naturliga flöde genom området, vilket i sin tur leder till att fler naturliga våtmarker bildas, och att man planterat en så kallad matskog. Anställda och frivilliga har planterat ett par hundra fruktträd och buskar som kommer på olika sätt att vara till nytta för områdets invånare men även för att öka den biologiska mångfalden och stödja andra arter med mat och skydd.


Trots den korta tiden har man ändå kunnat glädjas över en enorm ökning av både biologisk mångfald och biologiskt överflöd. Senaste beräkning av arter visade på en ökning med 300 stycken från föregående år. Restaureringen kommer att fortsätta i många år till, skriver organisationen på sin hemsida.


Det sker i Colombia, det sker i Namibia, det sker i Japan, det sker i England och på tusentals andra platser i värden. Vad kanske du undrar? Att vi människor försöker göra rätt där vi tidigare gjort fel. Och vare sig det rör sig om att någon tänker om och förändrar sin lilla tomt så att fler arter kan vistas där, att vi räddar en art från utrotning eller skyddar miljoner hektar skog, så är alla steg, små som stora, viktiga för oss och vår planet. De är också tecken på att att vi tänker om. I följande Youtubeklipp kan du se mer från projektet:Daniel Mendoza

Källa: Dorset Wildlife Trust & BBC Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela med mig av till dig, att kritisk granska artiklarna och jämföra dem med andra källor, tar tyvärr mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕 /Daniel MendozaFoto:: Shutterstock. Dorset, England.Comentarios


bottom of page