top of page

Goda nyheter: Vitryggen återvänder – och med den ett helt ekosystem


För bara några decennier sedan var den vitryggiga hackspetten nära att försvinna från Sverige. Den kräver något så ovanligt i dagens skogslandskap som 100–150 hektar sammanhängande lövskog – med gott om död ved. Men nu ser vi en vändning.

Tack vare ett långsiktigt åtgärdsprogram och en ovanligt bred samverkan mellan myndigheter, markägare, ideella organisationer och forskare har artens livsmiljöer börjat återskapas. Gran röjs bort, björkar ringbarkas och hela landskap ställs om till lövskog. Resultatet? Vitryggen har åter börjat häcka i delar av landet – och fler individer har hittat hit från Finland.

Det är ett arbete som kräver tålamod, men också ett bevis på vad som är möjligt när vi satsar på naturens villkor. Insatserna för vitryggen gynnar dessutom omkring 200 andra arter – från insekter till fåglar och svampar. Den kallas med rätta för en paraplyart: när den trivs, blomstrar hela ekosystem.

Under de kommande fem åren stärks nu insatserna i Norrland och södra Sverige. Målet är att bygga upp fler lövskogar – och i framtiden kunna göra som Finland: lägga ner programmet, för att det inte längre behövs.

En liten fågel. Ett stort hopp.

Text: Daniel Mendoza / Good News Magazine Källa: Naturvårdsverket & Nordens Ark Kära läsare, ditt bidrag, litet som stort, gör skillnad! Om du uppskattar Good News Magazine och vill stödja spridningen av hopp och framtidstro är en Swish-donation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) ett värdefullt sätt att hjälpa mig. Tack för ditt stöd! /Daniel Mendoza



Foto: Shutterstock, Vitryggig hackspett (Dendrocopos leucotos), hane, letar föda på en asp i en gammelskog.
Foto: Shutterstock, Vitryggig hackspett (Dendrocopos leucotos), hane, letar föda på en asp i en gammelskog.


Comentarios


bottom of page