top of page

Goda nyheter: Historisk minskning av antalet mord i USA

År 1990 skedde 2 226 mord i staden New York. År 2018 var siffran för samma stad 289 stycken, vilket var den lägsta nivån sedan början av 1950-talet. Sen vände trenden tyvärr upp och år 2021 var antalet mord 448 stycken. Men det var inte bara där morden ökade utan även i många andra delar av USA.


Den senaste statistiken visar emellertid på att trenden igen vänd nedåt och då inte bara i New York. I över 175 städer har antalet mord minskat med över 12 %. Vilket innebär, om jag inte sett fel på siffrorna, närmare 2000 färre mord i USA. Storstäder som New York, Los Angeles och Chicago har sett betydande minskning av antalet mord, enligt ny statistik från landets polismyndigheter.


Att hitta en specifik förklaring till minskningen är svårt. Dock menar landets vice justitieminister, Lisa Monaco, i en intervju med ABC News att en förklaring till framgången kan vara att lokala polismyndigheter med federalt stöd lyckats begränsa antalet illegala vapen i landet. Statistik från FBI (federal polismyndighet som är del av USA:s justitiedepartement) visade för tredje kvartalet av 2023 en minskning i sju av åtta kategorier av grova brott i USA. Undantaget var bilstölder.


I en Gallup-undersökning trodde emellertid över 77 % av amerikanerna att antalet brott var fler än året tidigare.Källa: Forbes, DN och AXIOS


Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela, att kritisk granska dem och jämföra dem med andra källor tar mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB). Tack! 💕 /Daniel MendozaFoto: Shutterstockbottom of page