top of page

Inspiration: Medellin på god väg att bli en grön oas

Colombia: Det var ökande luftföroreningar och högre temperaturer som fick ansvariga i Medellin, landets näst största stad, att agera för att förbättra luftkvaliteten och sänka genomsnittstemperaturen i staden. Lösningen blev att skapa korridorer av träd och andra växter.


Projektet sjösattes år 2016 med att man i parker och längs med bilvägar planterade 120 000 växter och 12 500 träd. År 2021 var man uppe i 2,5 miljoner växter och 880 000 träd. En av trädarterna som planterats är mangoträd utifrån dess förmåga att absorbera luftföroreningar. Idén var att sammanlänka grönområden i staden genom alléer och gator omgivna av träd, växter och skugga. Ett recept som visat sig vara framgångsrikt och bland annat lett till att genomsnittstemperaturen sänkts med två grader, enligt lokala myndigheter.


Förutom lägre genomsnittstemperatur menar experter att även luftkvaliteten blivit bättre och att den biologiska mångfalden, exempelvis har fåglar och andra vilda djur börjat hitta tillbaka till staden, ökat.


Medellin kallas för "Den eviga våren stad" på grund av det behagliga klimat, förhoppningsvis kan staden fortsätta att kallas för det tack vare att man gått från att såga ner träd till att plantera fler. Målet för Medellin är att bli Latinamerikas första ekostad.


Staden fungerar nu som en inspiration för många andra städer i och utanför Colombia. En fantastisk resa för en stad som för 30 år sedan ansågs vara en av världens farligaste.


Daniel Mendoza


Källa: BBC, Future planet & Al Jazeera, Environment Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela med mig av till dig, att kritisk granska artiklarna och jämföra dem med andra källor, tar mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕 /Daniel MendozaFoto: Shutterstock, Bolivariana avenue. Medellin, Colombia.

2件のコメント


Dessutom ger frukten mat åt både hungriga djur och människor ❣️

いいね!
Good News Magazine
Good News Magazine
2023年9月25日
返信先

Japp! 😀 Tror att det är ett av skälen till att arter återvänder. Där det finns mat, finns det liv. 😉

いいね!
bottom of page