Madagaskar, känt för sin rika biologiska mångfald, har under lång tid kämpat med omfattande avskogning av sina mangroveskogar. Dessa unika kustskogar är livsviktiga för både miljön och de samhällen som är beroende av dem. Mangroveskogarna fungerar som stormbarriärer, skyddar kustlinjerna, fungerar som barnkammare för fisk och erbjuder ved för byggande och matlagning. Men de har länge varit hotade av avskogning, klimatförändringar och tjuvjakt.
I slutet av 1900-talet var situationen för Madagaskars mangroveskogar kritisk. Enligt FN
livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) förlorades cirka 20 % av världens mangroveskogar mellan 1980 och 2005, och Madagaskar var inget undantag. Det var en period av intensiv avskogning, vilket ledde till att regeringen och andra organisationer började införa skyddsåtgärder.
Men nu finns det hopp. En ny analys av satellitbilder som sträcker sig så långt tillbaka som 1972 visar att Madagaskars mangroveskogar börjar återhämta sig. Även om den totala mangrove-täckningen minskade med cirka 8 % mellan 1972 och 2019, har avskogningen avtagit betydligt under de senaste decennierna. Mellan 2009 och 2019 ökade faktiskt mangrove-täckningen med 5 %.
Denna positiva trend är särskilt tydlig i skyddade områden, där mangroveskogarna har ökat med hela 8,7 % jämfört med 3 % utanför dessa områden. Detta visar att de bevarandeinsatser som genomförs i samarbete med lokala kustsamhällen har börjat bära frukt. På Madagaskar har rganisationer som Blue Ventures tillsammans med samhällsgrupper varit med och planterat över 9 miljoner mangroveträd mellan 2014 och 2022. I norra Madagaskar har 13 samhällsgrupper gått samman för att bilda Fédération Miaramientagna, som sprider kunskap om vikten av mangroveskogar och främjar användningen av hållbart trä som alternativ till mangroveved för träkolstillverkning.
Även om det fortfarande finns utmaningar, som gruvdrift, turistutveckling och klimatförändringar, visar dessa resultat att det med målmedvetna bevarandeinsatser och samarbete med lokalsamhällen går att göra skillnad. Madagaskars mangroveskogar är inte ute ur farozonen än, men de senaste framstegen ger oss hopp om att det är möjligt att återställa naturen, även om det ibland tar lång tid.
Text: Daniel Mendoza
Källa: Mongabay & Naturskyddsföreningen
Ditt bidrag, litet som stort, hjälper!
Om du uppskattar Good News Magazine och vill stödja oss är en Swish-donation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) det allra bästa sättet. Tack! /Daniel Mendoza
Foto: Shutterstock
Comments