top of page

Inspiration: Från att ha kallats för "mordens huvudstad" till noll mord

East Palo Alto, Kalifornien, kallades i USA för "mordens huvudstad" år 1992. Antalet mord per capita var då det högsta i landet. Förra året var omvandlingen total. Enligt statistik från stadens polismyndighet begicks inga mord under året.


Så hur lyckades man vända utvecklingen? Som vanligt är det svårt att peka på en specifik faktor som varit avgörande. Istället tycks företrädare för rättsväsendet, kyrkan, tjänstemän och allmänheten vara överens om att en mix av omständigheter bidragit till att staden nu betraktas som den fredligaste i regionen. Några faktorer som ändå nämns är fler arbetstillfällen, bättre program för att hjälpa ungdomar att inte hamna i kriminalitet, större närvaro av rättsväsendet och inte minst; tid. Kanske att just samarbetet mellan olika aktörer, både privata och offentliga, varit avgörande. D.v.s. att det funnits en gemensam vilja att förändra utvecklingen hos alla. Förhoppningsvis kan East Palo Alto fungera som inspiration för andra städer i och utanför USA.



Källa: Los Angeles Time & CBS Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela, att kritisk granska dem och jämföra dem med andra källor tar mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB). Tack! 💕 /Daniel Mendoza


Foto: Shutterstock

bottom of page