top of page

Goda nyheter: Jaguaren har återvänt till Iberá, den argentinska våtmarken

Som på många håll i världen vad gäller andra arter var det människans framfart som gjorde att jaguaren för 70 år sedan försvann från Iberá, den argentinska våtmarken belägen i nordöstra delen av landet. Men på samma sätt som människan har skuld i artens försvinnande är det nu också människan som håller på att hjälpa den att återvända till sina naturliga livsmiljöer.


Med målet att det ska finnas 100 jaguarer i regionen släpptes nyligen en mor och hennes två ungar ut i det vilda. Planen är att inom ett år släppa ytterligare sex individer i området. Naturvårdare räknar med att det finns uppemot 300 jaguarer kvar i Argentina. Med detta projekt tror man att jaguaren, men även andra arter, kommer att gå en ljusare framtid till mötes. Samarbetet med lokalbefolkning, exempelvis boskapsuppfödare i regionen, fungerar bra och man har i dag ett annat synsätt på jaguaren som en del av naturen. Tack vare en ökad ekoturism bidrar också jaguaren till att det finns ett incitament hos lokalbefolkningen för att arten ska finnas kvar och för att antalet individer ska öka i antal.

Paviolo also said he expects the reintroduction of jaguars to “change the entire ecosystem” by regulating wildlife populations and prey behaviors. “The experience is very relevant to jaguar conservation worldwide,” he said. “We are not only restoring a population where the species became extinct but also we are learning how to reproduce and prepare jaguars to be reintroduced in the wild. We expect that this experience could serve to lead the way of jaguar recovery in many regions of America.”


För att läsa artikeln hos Mongabay klickar du på nedanstående bild.

Du kan även läsa mer hos en av organisationerna som arbetar för att hjälpa jaguaren att återvända till Iberás våtmarker, Klicka här! Daniel MendozaFoto: Shutterstock

Comentarios


bottom of page