top of page

Goda nyheter: Rekordstor dammrivning ska återställa laxens lekområden

I USA ska rivningen av fyra dammar över Klamath-floden (gränsen mellan delstaterna Kalifornien och Oregon) göra att den får strömma fritt och att laxen återigen kommer att kunna vandra upp till sina lekområden och unga fiskar ut till havet.


Rivningen av dammarna, som blir den största i USA:s historia, har länge varit målet för flertal stammar av landets urbefolkning och för organisationen American Rivers.


"Laxen i Klamath kommer hem. Folket har förtjänat denna seger och nu fortsätter vi vår heliga plikt mot fisken som har försörjt vårt folk sedan tidernas begynnelse", kommenterade Joseph James, ordförande för Yurok-stammen, beslutet. "Att återställa Klamath-floden är en historisk seger för människor, laxen och allt som är beroende av en ren och frisk flod. Det visar på kraften i uthållighet och samarbete. När människor samlas kring en vision för sin flod är det verkligen möjligt att förändra världen", sa Brian Graber, ansvarig för River Restoration på American Rivers.

Beslutet togs i samråd med energibolaget som stod och valde mellan att behöva bygga laxtrappor eller att riva dammarna. Rivningsarbetet påbörjas nästa år och ska vara klart till år 2024.


Vill du stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter får du gärna göra det genom att bli medlem eller genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza) . Tack! 💕Foto: Shutterstock, där Klamath-floden möter Stilla havet.Comments


bottom of page