top of page

Goda nyheter: Malaysia avskaffar dödsstraff

I vad som ses som ett stort framsteg för landet och regionen har Malaysia efter decennier av påtryckningar från människorättsgrupper, däribland Amnesty, beslutat att förbjuda dödsstraff.


Cirka 1 300 fångar i landet är dömda till döden, varav en majoritet dömts på grund av narkotikabrott. Många anser att dödstraff i Malaysia mestadels drabbat utsatta grupper och minoriteter, men även att förutsättningarna för att få en rättvis rättegång, framför allt för utländska personer, varit begränsade.


År 2018 infördes ett moratorium för avrättningar och året därpå gavs löftet om att dödsstraff som bestraffning skulle avskaffas. År 2020, en månad innan landets parlament skulle ta beslutet, kollapsade den sittande koalitionsregering, vilket ledde till att beslutet inte kunde tas. Nu tycks förutsättningarna vara de rätta och löftet kan förhoppningsvis infrias helt. Den nya lagen väntas klubbas igenom i oktober och gälla från och med januari 2023.

Daniel Mendoza


Källa: CNN, Death Penalty Information Center & Amnesty Vill du stödja Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter får du gärna göra det genom att bli medlem eller genom en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) eller 0702200945 (Daniel Mendoza) . Tack! 💕Foto: Shutterstock, Kuala Lumpur, huvudstad i Malaysia

留言


bottom of page