top of page

Inspiration: Valfångstens historia visar vår hänsynslöshet men också hur vi kan ändra kurs

I vad som betraktas som en av de största framgångarna för bevarandet av arter, uppskattas det i dag att populationen gråvalar i östra Stilla havet återgått till det antalet som man tror fanns innan valjakten på allvar tog fart under 1800-talet.


Under 1960- och 1970-talet var situationen så pass allvarlig att många observatörer var övertygade om att de flesta valarter var oundvikligen på väg att utrotas. Då hade stora valar kommit att bli mycket sällsynta.


USA och Sovjetunionen, som på den tiden var störst i världen på valjakt, var två av de länder som tog beslutet att stoppa valjakten. År 1982 drev Internationella valfångstkommissionen igenom ett globalt förbud mot valjakt. Det började gälla år 1986. Några ursprungsbefolkningar är undantagna det här fångstförbudet.


Vad man känner till, då en ny art upptäcktes så sent som år 2014, finns det i dag 88 valarter. Av dem klassas 10 som hotade och endast 3 som kritiskt hotade.


Daniel Mendoza


Källa: The Conversation Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela med mig av till dig, att kritisk granska artiklarna och jämföra dem med andra källor, tar mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕 /Daniel Mendoza


Foto: WiX

Comments


bottom of page