top of page

Goda nyheter: Flod genom Chiles huvudstad återhämtar sig

En död flod fylld med skräp, föroreningar, avloppsvatten och utan växtlighet, brukade Mapochofloden som rinner genom Chiles huvudstad Santiago beskrivas som. I dag är situationen en annan. Växtligheten frodas, vilddjuren har återvänt och människor kan äntligen njuta av den gröna oasen floden håller på att bli.


Den största förändringen började för över tio år sedan när man avledde avloppsvatten till ett reningsverk istället för rakt ut i floden. Det har därmed varit tio år där färskt vatten från bergskedjan Anderna fått flytta fritt, vilket i sin tur inneburit att bl.a. fiskarter, rovfåglar och krabbor återvänt till den delen av floden. Parallellt med det har myndigheter och ideella krafter arbetat hårt för att rensa floden från skräp.


Nu pågår ett arbete för att detta urbana våtmarksområde skyddas så att flodens alla ekosystemtjänster kan nyttjas för generationer framåt.
Vill du stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter får du gärna göra det genom att bli medlem eller genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza) . Tack! 💕Foto: Shutterstock

Comments


bottom of page