top of page

Goda nyheter: Amerikansk ibisstork inte längre utrotningshotad

Det är landets U.S. wildlife (federal myndighet inom inrikesdepartement som ansvarar bland annat för bevarandet av landets artrikedom) som i ett pressmeddelande skriver att landets ibisstorkar inte längre är utrotningshotade. Myndigheten föreslår därför att arten tas bort från listan över utrotningshotade arter men att den och dess livsmiljöer fortsätter att skyddas.


Ibisstorken minskade på 1980-talet från cirka 20 000 häckande par till under 5 000 stycken. Sen dess har åtgärderna för att återställa livsmiljöerna, framför allt i delstaten Florida, varit många och framgångsrika vilket lett till att det nu finns över 10 000 häckande par. Arten har till naturvårdarnas stora glädje spridit sig till nya häckningsområden längs med delar av floden Mississippi och där tredubblats i antalet nya kolonier. Att hjälpa ibisstorken återhämta sig genom att återuppbygga viktiga livsmiljöer har också gynnat andra arter och även förbättrat vattenkvalitén i de områden.


Daniel Mendoza Källa: NPR & U.S. Fish & Wildlife Service Att hitta positiva nyheter att dela med mig av till dig, att kritisk granska artiklarna och jämföra dem med andra källor, tar tyvärr mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza). Jag är också mycket tacksam för att du tipsar andra om att Good News Magazine finns. Tack! 💕 /Daniel Mendoza

Foto: Shutterstock

Comments


bottom of page