top of page

Goda nyheter: Afrikas noshörningar ökar i antal

Den senaste statistiken från IUCN (International Union for Conservation of Nature) visar att antalet noshörningar i Afrika ökade med 5 procent från år 2021 till 2022. Det finns nu 23290 noshörningar i det vilda. Utifrån svårigheterna noshörningarna möter i form av tjuvjakt och förlorade livsmiljöer, men tack vare det enorma arbetet som ligger bakom för att hjälpa dem återhämta sig och överleva, är detta fantastiskt goda nyheter.


Antalet spetsnoshörningar (kallas även för svart noshörning) uppgår till 6 487 st, vilket är en ökning med 4,2 procent. Populationen av trubbnoshörningen (kallas för vit noshörning trots att den inte är vit) har ökat med 5,6 procent till 16 803 individer. Det är första gången sedan 2012 som trubbnoshörningen ökar i antal. Om jag inte missförstår statistiken fel handlar det om djur i vilt tillstånd.


Tjuvjakten har varit ett mycket stort problem och nådde en kulmen år 2014. Sen dess har den mer än halverats tack vare bättre övervakning och bättre samarbeten med samhällen som finns där noshörningarna lever.


"Med dessa goda nyheter kan vi ta en lättnadens suck för första gången på ett decennium", säger Michael Knight, ordförande inom IUCN. Om du inte kände till det så är IUCN världens största miljöorganisationen och dessutom naturvårdens moderorganisation.


Daniel Mendoza Källa: ABC & IUCN & WWF


Kära läsare, att hitta positiva nyheter att dela med mig av till dig, att kritisk granska artiklarna och jämföra dem med andra källor, tar mycket tid. Jag hoppas därför du vill stödja mitt arbete med Good News Magazine och spridningen av positiva nyheter. Bästa sättet är genom en Swishdonation till 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕 /Daniel MendozaFoto: Shutterstock
Comments


bottom of page