I samråd med lokalbefolkningen har Ryssland inrättat tre nya nationalparker med en total yta på 2 200 000 hektar (22 000 kvadratkilometer). Ytan motsvarar halva Nederländerna eller cirka fem procent av Sverige yta. Nationalparkerna är: Arktis, Amur-Heilong och Kaukasus.
En av nationalparkerna ligger i republiken Sacha, Jakutien. Där häckar sällsynta fåglar som den rödlistade snötranan. Parken fick namnet Kytalyk som betyder ”snötrana” på jakutiska. Nationalparken är 1 855 554 hektar och rymmer 90 häckande fågelarter, 273 arter av kärlväxter, många av dem sällsynta och 21 arter däggdjur, bland andra varg, fjällräv, järv, vildren, älg, brunbjörn samt en myskoxe, skriver Miljö&Utveckling på sin hemsida. Vidare skriver man att lokalbefolkningens traditionella livsstil inom nationalparkerna kommer att bevaras och därför har bland annat industrifiske förbjudits.
Målet med nationalparkerna är så klart att skydda den biologiska mångfalden och jag tycker därför det är bra och hållbart att allt sker i samråd med lokalbefolkningen. Det bådar för en ljus framtid för alla.
/Daniel Mendoza
Klicka på bilden för att läsa artikeln hos Miljö & Utveckling.
Lite kuriosa om nationalparker: Världens första nationalpark är amerikanska Yellowstone National Park, som grundades 1872. 1909 avsattes i Sverige mark till nio parker: Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet, Sånfjället, Ängsö och Gotska Sandön. Världens största (också nordligaste) nationalpark är Grönlands nationalpark som täcker cirka 40 % av Grönlands yta. Den är precis som Yellowstone även klassad som biosfärreservat av Unesco. Om ditt hjärta vill och din plånbok har råd
Önskar du hjälpa mig att sprida fler positiva artiklar som förhoppningsvis ger dig och andra hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945 eller till Bankgiro: 180-0531 (GNM Publishing Group AB). Tack! 💕
Comentarios