top of page

Hoppet återvänder: Sejvalar syns igen efter ett sekel av frånvaro

Efter ett århundrade av frånvaro glimmar hoppet vid Argentinas Patagoniska kust där den majestätiska sejvalen, som en gång nästan jagades till utrotning, återigen syns. Tack vare det globala förbudet mot kommersiell valfångst och ihärdiga insatser för att skydda dessa jättar, börjar nu populationerna sakta återhämta sig och återvända till de vatten där de en gång frodades.

"Många trodde att de var utdöda, men de var bara så få att ingen såg dem", förklarar Mariano Coscarella, biolog vid det argentinska vetenskapsorganet CONICET, för Reuters. Sejvalar, kända för sin stora storlek och distinkta blågrå färg, fortplantar sig vartannat till vart tredje år, vilket har lett till en långsam men stadig återhämtning.

Insatser för att övervaka och förstå sejvalarnas migrationsmönster har intensifierats, inklusive märkning med satellitsändare som finansierats av National Geographic's Pristine Seas projekt. Denna forskning har bidragit till enastående möjligheter för forskare att kunna dokumentera sejvalens återkomst till dessa tidigare bekanta vatten.


"Det här kan betraktas som en framgång för naturvården på global skala", förklarar Coscarella och tillägger att den globala moratoriet mot valfångst är och har varit avgörande för valartens återhämtning. Att sejvalen återvänder till tidigare platser får utgöra en stark påminnelse om naturens kraft och resiliens.


Daniel Mendoza Källa: Reuters & India Today Några extra sekunder av din tid.

Psykisk ohälsa, depression, hopplöshet, tvivel om framtiden och otrygghet ökar i Sverige. Det är min övertygelse att vi med Good News Magazine kan bidra till att vända den negativa trenden. Vill du hjälpa oss med det? Bli prenumerant eller gör en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB). Tack för ditt bidrag! 💕 /Daniel MendozaFoto: Shutterstock, Sei Whale on Faial Island AzoresComments


bottom of page