Goda nyheter: Ingen isländsk valjakt för andra året i rad

Islands ena valfångstföretag, IP-Utgerd, meddelade den 24 april att företaget helt slutar med valjakt. Enligt Gunnar Bergmann Jonsson, företagets verkställande direktör, har restriktionerna som råder på grund av covid-19 samt att de fiskefria zonerna längs kusten utvidgats gjort det helt enkelt olönsamt att bedriva valjakt.


Kristján Loftsson, verkställande direktör för Hvalur, Islands andra och största valfångstföretag, sa att konkurrensen från japanska företag samt nya krav som ställs i Japan vad gäller import av valkött, men då även restriktionerna, innebär att företaget för andra året i rad inte kommer att jaga valar.


Naturvårdare välkomnar beslutet och hoppas nu på att stoppet blir permanent.


"Nu är det dags för Loftsson att hänga upp sina harpuner så att Island kan bli en etisk valskådnings och inte valdödande nation." sa Rob Read från Sea Shepherd UK till Mongabay.


Klicka på bilden nedan för att läsa artikeln hos Mongabay.


Daniel Mendoza(Notis: Jag tror ej att val i bild tillhör art som jagas)


Många bäckar små.

Jag hoppas du vill stödja detta viktiga arbete med spridning av positiva nyheter. Det tar inte många sekunder och en tia är bättre än ingenting. Så om du önskar hjälpa mig med att sprida fler positiva artiklar som ger hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945 eller till Bankgiro: 180-0531 (GNM Publishing Group AB). Tack! 💕

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2023 by D. Proudly created with Wix.com