top of page

Hopp för världshaven

I en ny vetenskaplig studie är forskarna hoppfulla om att världshaven kan vara återställda till sin forna glas inom 30 år.


Utfiskning och klimatförändringar försvårar situationen men det finns samtidigt hopp om man ser till vår förmåga att restaurera skadade områden, menar forskarna för en vetenskaplig studie som publicerades i ansedda tidskriften Nature. I studien lyfter forskarna fram positiva exempel som exempelvis hur valarter, sköldpaddor och sälar återhämtat sig från att varit nära att utrotas. Men också det faktumet att fler och fler skyddade områden inrättas och den satsningen som görs för att skydda 30 procent av världshaven till år 2030.


Problemen är gigantiska och det kommer att krävas enorma resurser för att lyckas. Men tecknen är positiva, kunskap finns och från fler och fler håll i världen så även viljan att agera.


“One of the overarching messages of the review is, if you stop killing sea life and protect it, then it does come back. We can turn the oceans around and we know it makes sense economically, for human wellbeing and, of course, for the environment.”


Bakom studien står 16 universitet från olika delar av världen.


Daniel Mendoza


Klicka på nedanstående bild för att läsa artikeln hos The Guardian.


Många bäckar små Om spridning av positiva nyheter är viktigt för dig och du tror att det bidrar till bättre samhällen så hoppas jag att du vill stödja detta. Det tar inte många sekunder och en tia är bättre än ingenting. Många bäckar små. Så om du önskar hjälpa mig med att sprida fler positiva artiklar so ger hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945 eller till Bankgiro: 180-0531 (GNM Publishing Group AB). Tack! 💕Comments


bottom of page