top of page

Goda nyheter: Zimbabwe förbjuder brytning av kol i landets nationalparker

Landets regering hade gett flertal bolag rätten att bryta kol i nationalparken Hwange, som är landets största. I parken finns över 40 000 elefanter och otaliga andra arter inklusive spetsnoshörning (även kallad svart noshörning) som är utrotningshotad.


Naturvårdare ansåg att beslutet skulle leda till en ekologisk nedgradering av parken och valde därför att bestrida det i domstol. Ett steg som nu lett till att regeringen omprövat sitt beslut helt och hållet och istället för att tillåta brytning av kol i nationalparken har man valt att förbjuda all gruvnäring i landets alla nationalparker.


Monica Mutsvangwa, Zimbabwes informationsminister, meddelade att förbudet skulle träda i kraft med omedelbar verkan. Hon tillkännagav också att regeringen avser att införa ett förbud mot gruvdrift längs de flesta av landets flodbäddar. Ett beslut som förväntas påverka småskaliga kinesiska och lokala guldgruvor. För att läsa artikeln hos BBC klickar du på nedanstående bild. Daniel Mendoza Många bäckar små.

Jag hoppas du vill stödja detta viktiga arbete med spridning av positiva nyheter. Det tar inte många sekunder och en tia är bättre än ingenting. Så om du önskar hjälpa mig med att sprida fler positiva artiklar som ger hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945. Tack! 💕

Foto: Paula för Adobe Stock

Comments


bottom of page