top of page

Goda nyheter: Världens största tempererade regnskog skyddas

USA:s jordbruksdepartement tillkännagav veckan som gick att man återställer miljöskyddet för Tongass National Forest i Alaska. Det nya skyddet kommer att avsluta storskalig avverkning i Tongass och istället stödja återställandet. För att stödja en hållbar ekonomisk- och samhällsutveckling kommer vidare hantering av området fortsättningsvis ske i samråd med urinvånarnas lokala myndigheter .


Det var USA:s förra president som tog bort skyddet och tillät både gruvdrift och avverkning.


Många naturvårdare och andra experter menar att Tongass National Forest spelar en nyckelroll i kampen mot klimatförändringarna i världen. Skogen har internationell betydelse som den största intakta tempererade regnskogen i världen, och står för nästan en tredjedel av alla återstående gamla skogar. Den rymmer mer biomassa per hektar än någon annan regnskog i världen och är hem för över 400 arter därav 5 laxarter som varje år återvänder för att leka i Tongass.


Tongass National Forest täcker en yta på omkring 68 000 kvadratkilometer. Vilket motsvarar den sammanlagda ytan av Småland och Jämtland. Källa: The Mountaineers och USDA (Amerikanska jordbruksdepartement)Foto: Shutterstock, Tongass National Forest, Juneau Alaska.Comments


bottom of page