top of page

Goda nyheter: Solenergi från balkongen – Tysklands nya gröna våg

Tyskland upplever en boom inom solenergi från balkonger, en del av en bredare energiomställning i Europa. Över en miljon tyskar producerar sin egen el på sina balkonger. Och antalet som använder sig av denna enkla lösning för sin elkonsumtion tycks hela tiden bli fler. "Vi ser detta som en trend att använda all möjlig infrastruktur för solenergiproduktion", säger Jan Osenberg, rådgivare vid SolarPower Europe, till Euronews.

Mer än 400 000 pluggin-solcellssystem har installerats i Tyskland, med 50 000 nya enheter bara under första kvartalet av 2024. Dessa små system är enklare att installera än traditionella taksystem och kräver ingen elektriker. Balkongsolceller producerar omkring 10 % av energin jämfört med större takanläggningar men erbjuder en lättillgänglig lösning för de som tidigare inte kunnat installera solpaneler.

"Det ger människor möjlighet att delta i energiomställningen och skapa egen el, vilket tidigare varit svårt för många", förklarar en talesperson för den tyska tillverkaren Meyer Burger. Med upp till 500 euro i regionala subventioner och en återbetalningstid på cirka tre år framstår tekniken som en klok investering.

Medan Tyskland leder vägen, tar andra europeiska länder steg mot att omfamna denna teknik, med länder som Österrike och Frankrike som uppvisar positiva attityder. Trots en del utmaningar tycks ändå framtiden för balkongsolceller vara ljus. "Det här är en våg av nya solägare som inte bara gynnas av billig elektricitet, de är också bemyndigade att ta en aktiv roll i energiomställningen", säger Osenberg till Euronews. Daniel Mendoza Källa: Euronews & IamExpat & Sveriges Radio


Foto: Shutterstock

コメント


bottom of page