top of page

Goda nyheter: Pakistan stärker barnens rättigheter

I Pakistan togs det enligt många experter ett mycket positivt steg framåt för barnens rättigheter när landet i februari, med en ny lag, förbjöd all form av aga i huvudstaden Islamabad. "Det är mycket ovanligt att en lag införs i Pakistan som är till för barnens bästa", sa politikern Mehnaz Akbar Aziz till tidningen The Guardian gällande beslutet.


Advokaten tillika barnrättsaktivisten Syed Miqdad Mehdi menar att den nya lagen täpper äntligen till ett kryphål i lagen som tidigare gjorde det möjligt för lärare, vårdnadshavare och andra att fysiskt misshandla ett barn och ange "i god tro" eller "för barnets bästa" som ursäkt.


Än så länge är det tyvärr bara i huvudstaden den nya lagen kommer att gälla, men man är övertygad om att detta kommer att sprida sig till resten av landet.


Jag själv växte upp i Uruguay där aga tilläts. Jag minns än i dag hur en del barn inte vågade närma sig skolan av rädsla för att bli utsatta för repressalier från vuxna, och jag minns även en del av våldet barn utsattes för. Våld mot ett barn drabbar inte endast det barnet som utsätts, utan även de barn som får bevittna allt. Steg som det Pakistan tar kanske inte är så stort i sammanhanget, det borde så klart ha kommit för länge länge sedan, men det är ändå ett steg i rätt riktning, som förhoppningsvis leder till fler. Det är ett som också är viktigt för att människor som idogt kämpar för att förbättra situationen för barn får känna att deras engagemang ger resultat. Klicka på källhänvisning för att läsa mer. Daniel Mendoza Källa: The Guardian och Gulf News Vill du stödja GOOD NEWS MAGAZINE får du gärna bli prenumerant (för 17 kr/mån kan du bli det!!) eller ge ett bidrag till Swish: 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) Alternativt: 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕

Foto: Köpt hos Shutterstock

Comments


bottom of page