top of page

Goda nyheter: Nepals pansarnoshörningar ökar i antal

På 1960-talet fanns det i Nepal cirka 100 individer kvar av den indiska pansarnoshörningen. Arten är en av fem för noshörningar. Jakt och förlorade livsmiljöer på grund av människans utbredning nämns som orsaker till att arten minskade kraftigt i antal.


De sista årtionden har myndigheter, naturvårdare och icke-statliga organisationer arbetat sida vid sida för att hjälpa arten återhämta sig. Det är ett arbete som med senaste beräkningen av antalet noshörningar i landet visar sig vara framgångsrikt. Det finns nu 762 individer i landets nationalparker. Antalet är 100 mer än vad som fanns år 2015.


En av framgångsfaktorerna som nämns vad gäller just Nepal och ökningen av antalet noshörningar är hur man lyckats stävja tjuvjakten i landet. Under de senaste tio åren jag själv följt utvecklingen har landet haft flertal år på rad där inga noshörningar fallit offer för tjuvjägare. Nu arbetar man intensivt för att utvidga livsmiljöerna. Vuxna hanar lever ensamma i revir på upp till 8 kvadratkilometer.


Totala antalet pansarnoshörningar i vilt tillstånd i världen beräknas vara någonstans mellan 2500 och 3000 st. Förutom i Nepal finns arten att hitta i Assam i Indien, på grässtäpper och i skogar nedanför Himalaya.


Daniel MendozaVill du stödja GOOD NEWS MAGAZINE får du gärna bli prenumerant (för 17 kr/mån kan du bli det!!) eller ge ett bidrag till Swish: 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) Alternativt: 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕Foto: Shutterstock, pansarnoshörning
Comments


bottom of page