Med en ny banbrytande lag förbjuder delstaten Maine användning av PFAS-ämnen i stort sett alla produkter från och med år 2030. Ett undantag görs och det är för fall där användningen ses som oundvikligen.
Beslutet kom efter flera års kamp från bl.a. hälsoexperter och oberoende forskare som anser att ämnena, som inte helt bryts ner, är giftiga för människor även i mycket låga exponeringsnivåer. Kemikalierna kopplas i allt högre grad till cancer, nedsatt immunitet, njursjukdomar och mycket mer.
"PFAS-ämnen finns inte naturligt utan alla PFAS är framställda av människor. Det är en grupp mycket stabila ämnen som inte bryts ner i naturen utan finns kvar i någon form för alltid. PFAS brukar därför kallas för 'evighetskemikalier'”, skriver Kemikalieinspektionen på sin hemsida.
PFAS-ämnen beskrivs av Kemikalieinspektionen som följande: "Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som används i många vardagsvaror, bland annat i skidvalla, allväderskläder, kosmetika och stekpannor. PFAS-ämnen kan inte brytas ner fullständigt i miljön utan finns alltid kvar i en eller annan form. Många PFAS-ämnen misstänks vara skadliga och kan ansamlas i djur och människor. PFAS kan dessutom spridas långväga och är därför ett globalt problem."
Många välkomnar Maines beslut och tror att det kommer att sätta press på industrin att sluta använda kemikalierna.
Källa: The Guardian och Kemikalieinspektionen
Foto: Shutterstock
Comments