Goda nyheter: Hopp för vitryggig hackspett

Det har varit ett mycket lyckat år för den hotade vitryggiga hackspetten. Inom Naturskyddsföreningens Projekt vitryggig hackspett har det konstaterats sex bekräftade häckningar runtom i landet, vilket innebär att det fötts ett tiotal vitryggar i svenska skogar, skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.


I 30 år har Naturskyddsföreningen bedrivit ett projekt för att rädda arten i Sverige. I det ingår bl.a. att återskapa livsmiljöer, stödutfodring och förstärka svenska stammen genom utplacering av fåglar. Något som man sedan 1995 gjort i samarbete med Nordens Ark och sedan 2016 även med Skansen och Järvzoo. Samarbetet med Nordens Ark har inneburit att över 100 vitryggiga hackspettar fötts upp på Nordens Ark och sen placerats ut i lämpliga miljöer.  


Vitryggig hackspett betraktas som en paraplyart. Det betyder att cirka 200 arter är beroende av samma livsmiljöer. Att värna om en paraplyart innebär därför att många andra arter gynnas.


Klickan på nedanstående bild för att komma till artikel hos Naturskyddsföreningen. Daniel Mendoza


Många bäckar små. Jag hoppas du vill stödja detta viktiga arbete med spridning av positiva nyheter. Det tar inte många sekunder och en tia är bättre än ingenting. Så om du önskar hjälpa mig med att sprida fler positiva artiklar som ger hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945 eller till Bankgiro: 180-0531 (GNM Publishing Group AB). Tack! 💕
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2023 by D. Proudly created with Wix.com