top of page

Goda nyheter: Kvinnors rättigheter stärks i Zimbabwe genom rätten till egen mark

För en kvinna som vill skilja sig i Zimbabwe har det länge inneburit att hon förlorar rätten till det hemmet hon bott i. Allt hon ägde och tog med sig in i äktenskapet ansågs tillhöra maken. Så även hus och mark. Det är nu på väg att ändras helt när landets högsta domstol i juni fastslog att kvinnor har rätt till hälften av fastigheten hon och hennes man bodde i.


Kvinnorättsgrupper ser beslutet som ett enormt framsteg för kvinnor i landet och uppmanar nu alla kvinnor, framför allt på landsbygden, att registrera sina äktenskap och att sprida information om den nya lagen. Tidigare lag utgjorde ett stort hinder för kvinnors möjlighet att själva äga mark.


Man hoppas nu också att lagen hjälper kvinnor som lever i våldsamma äktenskap och relationer att kunna lämna sådana utan att behöva förlora sina hem.


För att läsa hela artikeln hos Thomson Reuters Foundation klickar du på nedanstående länk.

Daniel Mendoza Vill du stödja detta arbete med att sprida positiva nyheter och framtidstro genom det hjälpa andra att känna hopp och framtidstro är jag mer än tacksam om du kan göra det via Swish: 0702200945. Tack för din omtanke och uppskattning!

Foto: lightscience för Adobe Stock

Comments


bottom of page