Goda nyheter: Kvinnlig könsstympning förbjuds i Sudan

I Sudan har frågor om kvinnors rättigheter fått större uppmärksamhet under det senaste året mycket tack vare den framträdande roll som kvinnor och flickor spelade under de nio månaderna som landets gatuprotester pågick, och som ledde till diktatorn Omar al-Bashir fall i april förra året.

Ett av de stora stegen som Sudans övergångsregering nu tagit är att helt förbjuda kvinnlig könsstympning. Enligt FN har uppemot 90 procent av kvinnorna i landet utsatts för könsstympning. I och med den nya lagen riskerar vem som helst som utför könsstympning upp till tre års fängelse. Beslutet ses av många som länge kämpat för att få stopp på sedvänjan som början på en ny era för kvinnors rättigheter i Sudan.


Nu väntar arbetet med att se till så att den nya lagen också implementeras i praktiken. Något som kan bli svårt utifrån hur stark sedvänjan är rotad i landet, menar kvinnorättsorganisationer. Men man tror samtidigt att lagen kommer att fungera som en viktig avskräckande faktor och sakta men säkert leda landet bort från en sedvänja som skadar miljontals flickor och kvinnor.


För att läsa artikeln hos The Guardian klicka på nedanstående bild.


Daniel Mendoza
Många bäckar små.

Jag hoppas du vill stödja detta viktiga arbete med spridning av positiva nyheter. Det tar inte många sekunder och en tia är bättre än ingenting. Så om du önskar hjälpa mig med att sprida fler positiva artiklar som ger hopp och framtidstro gör du det bäst genom en Swishinsättning till: 0702200945 eller till Bankgiro: 180-0531 (GNM Publishing Group AB). Tack! 💕

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

© 2023 by D. Proudly created with Wix.com