top of page

Goda nyheter: Domstol fastslår att rätten till en kultur och kvinnlig könsstympning inte är förenat

I Kenya förbjöds kvinnlig könsstympning för tio år sedan. Sedan dess har förespråkare för sedvänjan försökt häva förbudet. En av dem är läkaren Tatu Kamau som år 2017 gjorde en framställan till landets högsta domstol. Hon menade på att förbudet, bl.a. genom att förneka en vuxens kvinna rätt att själv bestämma om hon vill genomgå en omskärelse, stred mot landets konstitution. I sin framställan menade hon också att lagen från 2011 var ett imperialistiskt intrång i Kenyas kultur och individers rätt till den.


Nu har domstolen sagt sitt i ärendet. I beslutet från den 17 mars skriver Högsta domstolen att konstitutionen ger varje individ rätt att utöva sin kultur, men att den rätten måste genomföras på sådant sätt att den inte strider direkt mot andra konstitutionella bestämmelser. Kultur kan uttryckas på olika sätt, men uttryckssättet får aldrig leda till att en individ skadas eller far illa på något sätt, anser domstolen. Vilket den finner att kvinnlig könsstympning gör.


M.a.o. Keynas förbud mot kvinnlig könsstympning ska bestå.


Afrikanska Union som arbetar för att könsstympning ska utrotas från hela kontinenten, lovordade domstolens beslut och skrev i ett uttalande att det inte bara var en vinst för flickor och kvinnor i Kenya utan i hela Afrika. Läs mer genom att klicka på källhänvisning. Daniel Mendoza Källa: Afrikanska Union, Africa News och Högsta domstolen beslut Vill du stödja GOOD NEWS MAGAZINE får du gärna bli prenumerant eller ge ett bidrag till Swish: 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) Alternativt: 0702200945 (Daniel Mendoza). Tack! 💕

Foto: Shutterstock

Comentarios


bottom of page