top of page

Goda nyheter: Enligt kinesiska myndigheter är pandan inte längre utrotningshotad

Arbetet i Kina för att förbättra situationen för pandan och rädda arten från utrotning har varit mycket framgångsrikt och myndigheterna räknar nu med att det finns 1 800 individer i det vilda. Landets departement för ekologi och miljö ändrar därför statusen på arten till sårbar från tidigare hotad.


Cui Shuhong, ansvarig för departementet, sa under en presskonferens att framgången är ett resultat av Kinas strävan att bevara den biologiska mångfalden i landet. Han tillade även att läget för arter som amurleoparden, sibirisk tiger (amurtigern) och asiatisk elefant ser allt ljusare ut.


Internationella naturvårdsunionen (IUCN) ändrade för fem år sedan statusen på pandan till sårbar. Då var det många experter, framför allt i Kina, som kritiserade det beslutet och menade på att det skulle riskera att leda till självbelåtenhet, när det fortfarande fanns mycket att göra för att säkerställa artens överlevnad. Denna gången togs beslutet med större optimism och glädje.


Att pandan går en mycket ljusare framtid till möttes är dock inte bara positivt för den arten. Det är viktigt att komma ihåg att när livsmiljöer för en art återställs – Kina har skapat enormt stora naturreservat för att rädda pandan – så hjälper man indirekt även andra arter att återhämta sig.Comentarios


bottom of page