top of page

Goda nyheter: En ljusare framtid för laxen tack vare återfödelsen av en historisk flod

I över ett sekel har stora dammbyggen i USA:s floder försvårat eller helt förhindrat fiskvandringen. De negativa konsekvenserna, då inga fisktrappor byggdes samtidigt som dammarna byggdes, har varit många. Exempelvis har laxens genetik blivit försvagad och urbefolkningens möjligheter att bedriva sina uråldriga traditioner begränsats, då mängden lax minskat kraftigt och i en del fall till och med försvunnit.


Klamath-floden i Kalifornien är ett exempel på hur illa det kan gå. Från början av 1900-talet till mitten av 1960-talet byggdes åtta dammar där. För Yoruk-folket som i årtusenden försörjt sig på laxen som vandrat upp och ned längs floden, genom stammens territorium, blev dammbyggena något av en katastrof för deras levnadsätt. De har därför länge kämpat för att få bort dammarna.


Och nu efter åratal av förhandlingar verkar York-folkes lycka äntligen vända. Detta efter att den största nedmontering av dammar i USA:s historia har fått grönt ljus. Totalt kommer fyra av de stora dammarna att nedmonteras och sen ska naturen återställas. Klamath-floden stod innan dammarna byggdes varje år värd för den tredje största laxvandringen i landet. Förhoppningsvis kan floden om några år återgå till sin forna glans och Yoruk-folket fortsätta med sina uråldriga traditioner.


På närmare håll om än i mindre skala: I min hemstad Västerås invigdes förra året en fisktrappa (eller faunapassage som den kallas) som gör att fisken återigen kan vandra uppåt längs Svartån. Jag är övertygad om att den tids kommer att bidra till en större mångfald i åar och vattendrag. För att läsa artikeln om Klamath-floden klickar du på nedanstående bild. Daniel Mendoza


Foto: Shutterstock, Klamath floden

Comments


bottom of page