Good News Magazine

apr 18

Goda nyheter: Populationen av mexikansk varg växte för åttonde året i rad

Det går bättre och bättre för den mexikanska vargen vars population i det vilda förra året växte för åttonde året i rad. Naturvårdare kunde glädjas åt en ökning på 6 % från året innan.

Arten som är en underart till gråvargen var nära att utrotas i USA på 1970-talet. För att rädda den listades den år 1977 som en hotad underart enligt landets federala lag om utrotningshotade arter. Samma år inrättade U.S. Fish and Wildlife Service (Naturvårdsverket i USA) med samarbetspartners ett nationellt avelsprogram med målet att tids nog placera ut vargar i det vilda. År 1998 lyckades man äntligen med det och sen dess har arten sakta men säkert både ökat i antal och hittat tillbaka till sina gamla områden..

I vilt tillstånd finns det nu över 250 individer i delstaterna Arizona och New Mexico. Utöver den populationen finns det för närvarande cirka 350 mexikanska vargar placerade i mer än 60 anläggningar i hela USA och Mexiko under avelsprogrammet Mexican Wolf Saving Animals From Extinction.

Daniel Mendoza

Källa: U.S. Fish and Wildlife Service & Arizona Public Media
 

 
Några extra sekunder av din tid.

Psykisk ohälsa, depression, hopplöshet, tvivel om framtiden och otrygghet ökar i Sverige. Det är min övertygelse att vi med Good News Magazine kan bidra till att vända den negativa trenden. Vill du hjälpa oss med det? Bli prenumerant eller gör en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB). Tack för ditt bidrag! 💕 /Daniel Mendoza

Foto: Shutterstock