Good News Magazine

feb 3

Goda nyheter: Bävern – från jagad till skyddad, från hatad till älskad

Vår okunskap, i en del fall vår oförmåga att dela naturen med andra arter, bidrog till att bävrar länge betraktades som skadedjur. Som sådana sköts de ihjäl så fort de blottade nosen. Bortsett det jagades arten också för pälsens skull. Den enorma positiva inverkan på naturen till trots var därför bävern nära att utrotas i USA. Många ville helt enkelt inte ha bävrar på sina marker. Så från en population på över 100 miljoner minskade antalet individer till runt 100000. I och med det försvann på många håll en av naturens viktigaste "ingenjörer", ett epitet arten fått på grund av dess förmåga att bygga dammar som i sin tur reglerar vattenflödet och håller bränder under kontroll.

Exempelvis i delstaten Oregon stämplades bävrar som rovdjur och man fick på grund av det döda dem utan att söka tillstånd. Det var så sent som förra året som statusen på arten ändrades vilket innebär att man numera ser den som en nyckelart, det vill säga; en art livsviktig för ekosystemet och som därför måste skyddas.

Med större förståelse för bävern, dess nytta och roll i naturen, har en ny attityd till arten sett sin gryning och tack vare det håller den på att återhämta sig. I USA har de 100 000 individerna ökat till närmare 15 miljoner. Men det är inte bara där, även i andra delar av världen sker en liknande attitydförändring.
 

 
Det är inspirerande att läsa om hur vi människor mer och mer förstår naturen och istället för att kriga mot den lär oss att leva i symbios med den. Bäverns återhämtning i USA är ett fantastiskt exempel på det.
 

 
Daniel Mendoza

Källa: BBC & Los Angeles Times
 

 
Psykisk ohälsa, depression, hopplöshet, tvivel om framtiden och otrygghet ökar i våra samhällen. Det är min övertygelse att vi med Good News Magazine kan bidra till att vända den negativa trenden. Vill du hjälpa mig med det? Bli prenumerant, boka en föreläsning, köp annonsplats eller gör en Swishdonation till 123 268 24 33 (Soul II Blue AB) eller 070-2200945 (mitt eget). Tack för ditt bidrag! 💕 /Daniel Mendoza
 

 

Foto: Shutterstock